CAVALLETS DE MATARÓ

Els cavallets de Mataró són vuit figures fabricades al taller El Ingenio de Barcelona. El material emprat és el cartró i tenen un pes aproximat d’uns 7 kg. Les seves mides són 1,25 m de llargada, 0,44 m d’amplada ,i 0,88 m d’alçada.
 El grup pertany a l’Entitat Folklòrica Catalana de Mataró Es va crear amb la intenció d’incorporar un ball de cavallets en el repertori  dels Dansaires d’Iluro, i també amb la idea de fer-los sortir al carrer. Els Cavallets de Mataró van fer la primera aparició en públic l’any 1992. Més tard, el 1995, sortien per primera vegada com a grup diferenciat. Disposen de balls propis: el ball, les passades i la font.
No tenim constància de la presència, en temps antics, de cavallets a Mataró, però, segons ens explica en Joan Amades al seu Costumari Català, “en diversos indrets del Maresme havien sortit grups de cavallets que en plena gresca es posaven entre la gent, donaven empentes a tothom, empaitaven les dones i engegaven guitzes a tort i a dret”.

Actualment participen en festes i actes locals, i també a les d’aquells indrets on són convidats, sempre acompanyats per un grup de flabiols i percussió i, quan és possible, sac de gemecs. Han estat presents en mostres i trobades de bestiari festiu i des del 2002 formen part del seguici de la Passada de Les Santes.  El 2011 es va estrenar un grup de quatre cavallets infantils, que completen la família. Es van encarregar al taller de la Closka de Mataró. Són 100% mataronins!


Veure vídeosSegueix-nos a Facebook:

Cap comentari: